|
|
|
Тема
|
редовно обучение - трудов договор
|
|
| Автор |
Фют (дяволче) |
| Публикувано | 16.07.03 13:48 |
|
|
Може ли редовен студент да работи на трудов договор (пълен ненормиран работен ден) и да ползва отпуска за обучение?
Работя така от повече от година, не знам на кого какво му стана сега и започнаха да ми обясняват, че не съм имала право да работя въобще (а знаят от самото начало). Както и да е, след всички обяснения остана проблема с отпуската за обучение - ползвала съм точно 2 пъти такава, занесла съм съответните уверения и като че ли всичко беше наред. Но сега ми искат уверения със стара дата, на което да пише, че уча задочно. В канцеларията естествено не искат да чуят за такова нещо, а пък аз искам да знам какво точно става - така ли е наистина или просто някой за пореден път е решил да се заяжда.
В кодекса на труда пише:
Работник или служител, който учи в средно или висше училище без откъсване от производството със съгласието на работодателя, има право на платен отпуск в размер 25 работни дни за всяка учебна година.
Това "без откъсване от производството" ли трябва да значи, че само задочните студенти имат право на работа/отпуска?
| |
|
Тема
|
Re: редовно обучение - трудов договор
[re: Фют]
|
|
| Автор | nachinaeshta (Нерегистриран) |
| Публикувано | 16.07.03 17:04 |
|
|
Точно това значи - обяснявала съм го и друг път из форума, защото е страхотна дупка в БГ правото. КТ не познава понятието "редовен студент, работещ на трудов договор", та отпуските за сесии, защити и т. н. са оставени изцяло на волята на работодателя.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Hиkoлaй (експерт) |
| Публикувано | 16.07.03 17:27 |
|
|
Хвърли едно око на Наредбата за работното време, почивките и отпуските. Нямам време за обяснения в момента, погледни чл. 52 от нея.
| |
|
Тема
|
[re: nachinaeshta]
|
|
| Автор |
Фют (дяволче) |
| Публикувано | 16.07.03 17:35 |
|
|
Съжалявам ако се повтарям, преди това прочетох всичко от клуба, което не е в архив, но изглежда е трябвало да погледна и там.
Колкото до волята на работодателя - изглежда е променлива. Та как да се измъквам сега?
| |
|
Тема
|
[re: Hиkoлaй]
|
|
| Автор |
Фют (дяволче) |
| Публикувано | 17.07.03 11:28 |
|
|
Чл. 52. (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г.) Съгласието на работодателя по чл. 169, 170 и 171 КТ се дава в писмена форма за всеки отделен случай.
Подписването на молбата за отпуска счита ли се за дадено съгласие или трябва да се пише нещо допълнително? Ако трябва нещо допълнително - тогава какво е то. И щом като те не са го искали до сега защо по дяволите ме занимават мен с техните пропуски до момента?
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Hиkoлaй (експерт) |
| Публикувано | 17.07.03 13:06 |
|
|
Въпрос на тълкуване. Не смятам че ако веднъж са ти разписали молба за този вид отпуск, това е равносилно на съгласие на работодателя да го ползваш занапред. Лично съм се сблъсквал с този проблем, защото уча второ висше задочно (не мисля че формата на обучение има значение). Не искаха да ми дадат отпуск по чл. 169 именно поради липса на писмено съгласие. Успях да убедя дебелите глави все пак, че щом в молбата си за назначаване съм обявил факта че уча и 2ро висше и след като е последвало назначение следва че съгласието имплицитно се съдържа в самата заповед за назначаване. Съзнавам че тази теза е доста спорна но се прие.
| |
|
Тема
|
[re: Hиkoлaй]
|
|
| Автор |
Фют (дяволче) |
| Публикувано | 17.07.03 13:16 |
|
|
Абсурдното в случая е, че ми правят проблем за вече използвана отпуска... Естествено няма да ми дадат да ползвам такава за последния семестър. Но това ще го мисля по-късно.
Честно казано започна да ми омръзва... здравепогазване; право, което очевадно за нищо не става... от какво ли още ще успея да се разочаровам?
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Hиkoлaй (експерт) |
| Публикувано | 17.07.03 13:27 |
|
|
Какви проблеми точно ти правят? Защо не им поискаш да ти посочат на коя точно разпоредба се основават?
| |
|
|
|
|