|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
Тема
|
Българското кимане с глава за "да" и "не"
|
|
| Автор |
N*ы{b}l©®™ (Тортурач) |
| Публикувано | 22.08.08 11:02 |
|
|
Сигурно всеки от вас се е сблъсквал с конфузни ситуации при разговори с чужденци заради нашето кимане с глава за "да" и "не". Интересно ми е откога датира това нещо. Предполагам, че ако го е имало в средновековието е щяло да направи впечатление на някой чужденец, защото в наши дни почти всеки чужденец го забелязва. Но не съм срещал извори по този въпрос. Пускам темата тук, защото в клуб "история" няма смисъл, а и кимането си е важна част от общуването.
Освен историческия въпрос (дали знаете за данни откога е известно, че българите кимат обратно на останалата Европа), искам да споделя и впечатления от настоящата ситуация с кимането. Наблюдавах как кимат помаци от Гоце Делчевско и Якоруда. Питат ги "Българи ли сте?", а те махат главата нагоре-надолу и казват "не". Питат ги "Турци ли сте?", а те въртят главата наляво-надясно и казват "да". Освен това гледайки това клипче - , забелязах, че циганите си кимат като българи (вижте 1:55 мин. например), а Нед, който е от София, кима като европеец (вижте 3:28). И въобще забелязвам, че при софиянците има силна тенденция да кимат като европейци.
В Индия кимането също е по-различно, но не е като нашето - . В уикипедия пише, че в Шри Ланка било като нас - , но пише и доста налудничави неща.
Честно казано мен дори ме учудва, че при толкова много чуждестранни филми, предавания и други боклуци, които се въртят по нашите телевизии, все още българите кимат правилно. А много интересно как циганите, които си живеят в гетата, размножават се силно ендогамно, а тия от въпросното предаване и много слабо говореха български език, но пък всичките кимаха като българи.
| |
|
Тема
|
Re: Българското кимане с глава за "да" и "не"
[re: N*ы{b}l©®™]
|
|
| Автор |
Kossoman () |
| Публикувано | 22.08.08 11:19 |
|
|
Как кимат в Гърция, Сърбия и Румъния?
| |
|
Тема
|
[re: Kossoman]
|
|
| Автор |
N*ы{b}l©®™ (Тортурач) |
| Публикувано | 22.08.08 11:43 |
|
|
Чувал съм, че в северна Гърция кимат като нас, но това е обяснимо. Ето какво намерих тук - :
People often use gestures when speaking. Head nodding or up and down movement may indicate - no.
За Румъния не съм чувал да кимат като нас. В Сърбия със сигурност кимат по европейски и имат проблеми като дойдат на море в България, но пък се запознах с един човек, който е родом от село Брлог до границата с България - Той каза, че в неговото село кимали по български.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор | Hanko (Нерегистриран) |
| Публикувано | 22.08.08 14:00 |
|
|
Българското кимане е турско или по точно османско, следователно и датира някъде от 16-17 век. Като нас кимат и гърците (освен турците), както логично и циганите . Македонците и сърбите кимат по "европейски". Къде е минавала границата преди кимането да се стандартизира по държави, не е ясно, вероятна там дето си забелязал - по Софийско, джумайско и т.н.
М/у другото "османското" и "западното" кимане не са пълни антиподи - при Оснамското "да" е по скоро бързо накланяне на главата налаво-надясно (по мисловна хоризонталан ос минаваща през носа по посока на погледа а западното не е въртене на главата надясно наляво (оста е вертикална и съвпада с гръбначния стълб)
При османското "не" е кимането е по бавно и започва с движение нагоре, освен това често е придружено с цъкане с език, западното "да" е бързо кимане и първото движение на главата е надолу.
| |
|
|
|
тва дет викаш за посоките е абсолютно верно. при българското кимане за НЕ движението на главата започва в посока нагоре. придружено е с цъкане много често. И без да знаеш как точно кимат българите, според мен е очевидно, че тва движение на главата и цъкането с език е начин за изказване на отрицание дори неприязън към нещо (дадено твърдение), подкрепено дори с малко пренебрежение към него.
В тая връзка съм забелязал, че некои хора в София, ако искат да изразят това пренебрежение или некво подобно силно отрицателно чувство, то тогава ползват този начин на кимане. В други случаи същите хора ползват т.нар. европейски начин.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Kroraina (непознат
) |
| Публикувано | 22.08.08 15:22 |
|
|
миналата година питах (и гледах) хора в Либия по този повод, как те кимат. Един либийски професор (берберин де) ми каза, че те си кимат "по западному". Т.е. те явно не са били повлияни от османците (?) (турската крепост си стои в центъра на Триполи, а сега и конаците, дворците на разни османски принцеси се реставрират заради туристите). При обсъждането се намеси и един англичанин от експедицията: "А, значи вие (българите) кимате като индийците" (!?) Толкова разбрах тогава.
Редактирано от Kroraina на 22.08.08 15:24.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Лил () |
| Публикувано | 22.08.08 17:32 |
|
|
Моите наблюдения са, че в София си кимат предимно и по европейски вече, особено по-младите. Предполагам, че подобна е и ситуацията и в другите големи градове. Имаше наскоро една реклама за кредити с едно кимащо нагоре надолу куче, което показва, че наистина нещата се променят.
Иначе ориенталското "не" е еднократно повдигане на главата отдолу нагоре, придружено с "тц" или "йок". За да-то вече казаха.
| |
|
Тема
|
[re: Hanko]
|
|
| Автор |
N*ы{b}l©®™ (Тортурач) |
| Публикувано | 22.08.08 17:54 |
|
|
В отговор на:
Българското кимане е турско или по точно османско, следователно и датира някъде от 16-17 век.
Кое те навежда на тази мисъл?
В отговор на:
М/у другото "османското" и "западното" кимане не са пълни антиподи - при Оснамското "да" е по скоро бързо накланяне на главата налаво-надясно (по мисловна хоризонталан ос минаваща през носа по посока на погледа а западното не е въртене на главата надясно наляво (оста е вертикална и съвпада с гръбначния стълб)
Откъде черпиш тази информация?
Ето какво пише тук за турското "да":
Nodding yes and no. Whilst the Turkish do nod their heads for yes in the same basic manner as Westerners, the typical gesture for no means “I don’t know.” To nod no, move your head back once and raise your eyebrows.
А българското "не" е въртене главата наляво-надясно според моите наблюдения.
| |
|
Тема
|
[re: Лил]
|
|
| Автор |
N*ы{b}l©®™ (Тортурач) |
| Публикувано | 22.08.08 17:57 |
|
|
В отговор на:
Моите наблюдения са, че в София си кимат предимно и по европейски вече, особено по-младите. Предполагам, че подобна е и ситуацията и в другите големи градове.
Една позната от Пазарджик има гадже в Германия и като ходи при него естествено забелязала, че тя кима различно от германците и от актьорите по филмите. Затова била решила, че ще се старае да кима "правилно", сиреч - като тях. Можеш да си представиш колко възмутен бях.
В отговор на:
Имаше наскоро една реклама за кредити с едно кимащо нагоре надолу куче, което показва, че наистина нещата се променят.
Големи български фирми почти няма, няма и големи български телевизии. Съответно в "българските реклами" по "българските телевизии" няма нищо българско, освен езика, но и това не е задължително. Ако съдим по тях за състоянието на общуването в страната, ще забележим, че понякога българите си говорят направо на английски, използвайки фрази като "I'm lovin' it", "The fun starts here" и други.
В отговор на:
Иначе ориенталското "не" е еднократно повдигане на главата отдолу нагоре, придружено с "тц" или "йок". За да-то вече казаха.
Ориенталско или османско, че се обърках?
Редактирано от N*ы{b}l©®™ на 22.08.08 18:29.
| |
|
Тема
|
|
|
| Публикувано | 22.08.08 18:46 |
|
|
Четенето на пътеводители написани от американци едва ли може да се счита за достоверен източник. Ако искаш да видиш как кимат турците, иди за една седмица до Цариград....
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
N*ы{b}l©®™ (Тортурач) |
| Публикувано | 22.08.08 19:05 |
|
|
В отговор на:
Четенето на пътеводители написани от американци едва ли може да се счита за достоверен източник.
Още по-малко достоверни са за мен писания на слабообразован българоезичен немец в интернет-форум.
В отговор на:
Ако искаш да видиш как кимат турците, иди за една седмица до Цариград....
Бил съм там, но тогава не съм гледал как кимат. Наскоро говорих с турчин от Истамбул, но бяхме в Белград и не забелязах да кима подобно на българите.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Zo (Troglodyt) |
| Публикувано | 22.08.08 21:23 |
|
|
това не е верно за гърците.
tettares zy8oi kwmis8entwn
| |
|
|
|
Моята чиста хипотеза е, че е от българите
100 символа не стигат!
| |
|
Тема
|
Re: "Османското" кимане... през 425 г. пр. н. е.
|
|
| Автор |
saur+ () |
| Публикувано | 26.08.08 01:32 |
|
|
Българското кимане е турско или по точно османско, следователно и датира някъде от 16-17 век.
"Османското" кимане е същото като византийското, а византийското е наследство от античността. Така че си закъснял поне с 2000 години.
В античния свят "не" се означава с еднократно вертикално движение на главата нагоре, съчетано с повдигане на веждите и погледа, след което главата се връща в изходна позиция. На гръцки това се казва ana-neuo, т.е. "кимам нагоре".
"Да" (като потвърждение или обвързване) се изразява с еднократно движение на главата надолу и/или настрани, като погледът също се насочва надолу. На гръцки kata-neuo "кимам надолу" и epi-neuo "кимам към".
Одобрение (а постепенно и съгласие въобще) се изразява с въртене на главата наляво-надясно (kephalen peri-agein).
Доколкото знам, възможността чрез кимането да се идентифицира етническа/културна принадлежност е описана за пръв път в комедията "Ахарняни" от Аристофан, 425 г. пр. Хр.:
(Атинският посланик в Персия не е свършил никаква работа и се опитва да представи пред атиняните фалшива персийска делегация начело с Лъже-Артабас, "Окото на персийския цар". Мнимите перси обаче са разобличени по начина на кимане.)
Посланикът: Лъже-Артабас, хайде кажи какво ти е поръчал царят да съобщиш на атиняните.
Лъже-Артабас (уж на персийски): И артамане ксарксас апиаона сатра.
Посл.: Разбра ли какво казва?
Дикайополис: Бога ми, не!
Посл.: Казва, че царят ще ви прати злато.
(към Лъже-Артабас) Хайде, кажи за златото по-високо и ясно!
Лъже-Арт.: Няма получава злато, йаонийски алтав гъз!
Дик.: Леле-мале, съвсем ясно!
Посл.: Какво казва?
Дик.: Как какво? Рече, че на йонийците гъзовете им са халтави,
щом очакват да получат злато от варварите.
Посл.: Не бе, той ти говори за гърнета със злато.
Дик.: Какви гърнета? Абе ти си бил голям мошеник, я се махай! Аз сам ще го изпитам.
(към Лъже-Артабас) Хайде, кажи ми ясно за тоя, иначе ще те нашаря с червената боя.
Ще ни изпрати ли злато великият цар?
Лъже-Арт.: кима нагоре
Дик.: Значи, с други думи, посланиците ни мамят?
Лъже-Арт.: кима утвърдително
Дик.: Тези хора кимат по гръцки, значи няма как да не са нашенци, тукашни.
И от античните схолии (коментари) към комедията.
"кима нагоре" - Това е ремарка, за да стане ясно, че той е кимнал нагоре, с което отрича.
"кимат по гръцки" - Казва това, защото би трябвало кимането им да е различно от гръцкото, а пък той е кимнал утвърдително с въртене на главата.
И от Софокъл - за кимането надолу като съгласие. "Антигона", 442 г. пр. Хр.
Страж: Заловихме я веднага - тя не се изплаши - и я разпитахме за предишните и сегашните й дела. Тя не отрече нищо - за мен беше едновременно и радостно, и тъжно...
Креон: (към Антигона) Ти сега наистина ли, като кимаш с глава към земята, потвърждаваш, или отричаш, че си извършила всичко?
Антигона: Да, твърдя, че го извърших, и не го отричам.
| |
|
Тема
|
И малко анегдотично доказателство
[re: saur+]
|
|
| Автор |
the Jack (of clubs) |
| Публикувано | 26.08.08 02:11 |
|
|
След това изчерпателно академично доказателство, нека и аз дам своята малка лепта.
Така се получи, че израснах в интересна ситуация, почти без баща и с майка, чиято мащехата (т.е., жената на дядо ми) е немкиня.
В резултат на което майка ми прави четири сигнала за "да" и "не" -
-кимане напред за "да" пред дядо ми и жена му, а понякога и вкъщи;
-поклащане на главата наляво-надясно за да пред външни хора "да";
-кимане назад за "не" с леко въртене ок. оста- като бебе което бяга от храна;
-и въртене на главата около оста, с присвити усни за "твърдо не"
Разбира се, това наблюдение е в голяма степен ретроспективно, но е подсилено и от един мой конкретен спомен от в детската грдаина, 3-та група ще да е било. Учителката ни учеше за покащанията на главата и направи поклащането наляво-надясно, а също и назад... Аз бая объркан после питах майка ми и тя също се обърка. Повече подробности не помня, но знам, че ми беше странно и години по-късно научих какво кога и къде.
T. Капоти (1948)
– C. Van Vechten
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Zo (Troglodyt) |
| Публикувано | 26.08.08 09:58 |
|
|
'И артамане ксарксас апиаона сатра.'
От любопитство, това е измислен персийски нали? Иначе би било интересно как гърците са предавали персийска реч, но ме съмнява да са го правили, доколкото знам са гледали на персите доста отвисоко.
Иначе българските несловесни "да" и "не" са си според мене уникални, защото дори и да има некои сходства със съседни народи си има "нюанси" в кимането. Аз поне себе си съм забелязал, че в различни ситуации движение на главата нагоре-надолу може да значи и "да", и "не", но сега не мога да кажа кога е едното и кога другото. Същото важи и за въртенето на главата налево-надесно, то там има малка разлика, съгласителното въртене е по-.... "вълнисто", така да кажем, не толкова праволинейно въртене от едната посока в другата.
Спомням си от преди години едни македонци, с които бехме в един хотел и седиме си масата един ден, дъра-бъра, и ме питат дали ще хода днес на плаж с тех и аз утвърдително си заръвртях-полюлях главата, а те като ревнаха "ееее, айде де" и аз "ДА ДА ДА, ТОВА БЕШЕ ДА", единственият човек, който немаше проблеми беше едно момиче от Делчево, ама то това си е направо в България, та не е странно.
| |
|
Тема
|
[re: Лил]
|
|
| Автор |
Alexandros Megas (PaiDios) |
| Публикувано | 26.08.08 22:33 |
|
|
-Кимащото надолу куче е английска реклама, така че не си вади заключения за нас... А относно кои други народи-то албанците от Албания също кимат като нас,казвам алб от Албания защото доколкото знам косоварите кимат като европейци...
| |
|
Тема
|
[re: Zo]
|
|
| Автор |
saur+ () |
| Публикувано | 26.08.08 23:01 |
|
|
това е измислен персийски, нали?
Измислен, но е докарал добре звученето с персийските корени (арта, сатра) и преобладаването на "а" (Ксарксас - на гр. Ксерксес). Толкова добре, че е измамил даже иранистите, които са правили поне десет опита да възстановят автентичното звучене на "персийския" текст.
Иначе би било интересно как гърците са предавали персийска реч
Ами предавали са я както могат, както и другите езици - приблизителна фонетика, тук-там някоя промяна по народна етимология, и т.н. Особено когато се прави за смях, както в случая. А публиката едва ли е разбирала персийски, но със сигурност е знаела как звучи персийският.
Има даже една гръцка пиеса, която половината е на някакъв индийски език. Но може би ще ти са по-интересни следните два израза на тракийски (трибалски) език: Набайсатреу. Саунака бактари круса.
Иначе българските несловесни "да" и "не" са си според мене уникални
Те са си уникални, обаче не са дошли от някъде си като варварското т.нар. "европейско" кимане, а представляват развитие на древните местни традиции.Редактирано от saur+ на 27.08.08 00:10.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор | lvan (Нерегистриран) |
| Публикувано | 27.08.08 14:21 |
|
|
Да, един грък от Самос кимаше за категорично НЕ наистина така: накланяше главата назад, повдигане на веждите и погледа? - той просто си се опулваше едно хубаво и цъкваше веднъж, шумно с език. Ако да искаше да се съгласи за нещо, което не е вярно, кимаше продължително като нас, нагоре-надолу. За ДА пак като нас си клатеше главата(ама понякога и като тези негърски куклички, от едно време, с пружина в главата, ако се сещате )
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Ray of Light (дала-багаин) |
| Публикувано | 28.08.08 11:20 |
|
|
Аз все пак мисля, че е прабългарско. Османците са късни тук, а ние сме повлияли много повече на нашите съседи от тях
100 символа не стигат!
| |
|
Тема
|
|
|
| Публикувано | 28.08.08 12:13 |
|
|
В много неща османците са продължтели на Византия, така че нищо ново (макар че нещата за византийското и гръцкото кимане не ги знаех и са много интересни).
Така погледнато, и "западното" и "нашенското" кимане произлизат от гръцкото (което вероятно е гръко-римско?).
От кимането нагоре се е развило "нашенското" "не", а от kephalen peri-agein - нашенското "да".
От кимането надолу се е получило "западното" да, западното не вероятно като обратното му.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Zo (Troglodyt) |
| Публикувано | 29.08.08 16:55 |
|
|
мда, интересно, но не и разбираемо :)
м/у другото днес се хванах, че казах "да", завъртайки главата праволинейно, без люшкането дето споменах по-горе.Редактирано от Zo на 29.08.08 18:29.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
saur+ () |
| Публикувано | 31.08.08 18:27 |
|
|
Е как не го разбираш, нали си троглодит, т.е. първи братовчед на трибалите?
| |
|
Тема
|
Re:
|
|
| Автор |
Zo (Troglodyt) |
| Публикувано | 01.09.08 12:20 |
|
|
Ха ха, в същност това моето идва от една книга на Борис Виан — Наръчник на Сен-Жермен-де-Пре —, в която описва различните му обитатели, едни от които са троглодитите и ми допадна начинът им на живот, който описва.
| |
|
Тема
|
Pan troglodytes
|
|
| Автор |
Kossoman () |
| Публикувано | 01.09.08 12:32 |
|
|
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
N*ы{b}l©®™ (Тортурач) |
| Публикувано | 01.09.08 19:12 |
|
|
В отговор на:
Одобрение (а постепенно и съгласие въобще) се изразява с въртене на главата наляво-надясно (kephalen peri-agein).
А сещаш ли се за пример от някой източник? Например за животните, които се съгласявали да ги колят
| |
|
Тема
|
Re:
|
|
| Автор |
saur+ () |
| Публикувано | 01.09.08 19:36 |
|
|
Трябваше да се досетя, че с твоя диалект не си от Добруджа, където са нашенските троглодити.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
saur+ () |
| Публикувано | 01.09.08 19:37 |
|
|
Животните преди жертвоприношение се поръсват с вода по главата, за да си изтръскат главата и така да "одобрят" да бъдат жертвопринесени.
Аристофан, "Мира", 422 г. пр. Хр.:
Тригей: (към роба) Я дай главнята, да я потопя сега!
(към овена, когото поръсва) По-бързо тръскай!
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Zo (Troglodyt) |
| Публикувано | 01.09.08 21:21 |
|
|
Това съм го чел, много е яко и установих, че горе-долу нищо ново няма в хумора, сатирата и забавата :)
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
N*ы{b}l©®™ (Тортурач) |
| Публикувано | 02.09.08 21:15 |
|
|
Ама май не става ясно тръскането надолу ли е или настрани?
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
N*ы{b}l©®™ (Тортурач) |
| Публикувано | 02.09.08 21:18 |
|
|
В отговор на:
В много неща османците са продължтели на Византия, така че нищо ново (макар че нещата за византийското и гръцкото кимане не ги знаех и са много интересни).
Наистина нищо ново. Просто за пореден път доказа, че говориш неща, за които понятие си нямаш.
Припомням предишното ти твърдение, изказано със 100-процентова увереност:
В отговор на:
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
saur+ () |
| Публикувано | 03.09.08 00:26 |
|
|
Според мен е ясно, ти не си ли виждал овца как се тръска?
P.S. в началото има една овца, която се тръска. Иначе би могъл да експериментираш, като полееш някоя овца или за по-безопасно агне.Редактирано от saur+ на 03.09.08 00:41.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
N*ы{b}l©®™ (Тортурач) |
| Публикувано | 03.09.08 11:47 |
|
|
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор | hanko (Нерегистриран) |
| Публикувано | 03.09.08 12:58 |
|
|
Мойта некомпетентност относно кимането в Атина през 450 БЦ ли те дразни или факта, че турците и българите споделят обща култура?
| |
|
Тема
|
[re: hanko]
|
|
| Автор |
N*ы{b}l©®™ (Тортурач) |
| Публикувано | 03.09.08 14:28 |
|
|
Твойта некомпетентност относно всичко, за което се изказваш със 100% увереност.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|