Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:51 27.11.20 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Хрупкави кисели краставички?  
Автор Dragoness (много огнена)
Публикувано15.08.12 00:33



Моля ви се хора, казвайте как .....побърках се да опитвам различни методи .... накрая ще ми бъде забранен достъпа до кухнята ....



See no Evil, Hear no Evil, Lay no Evil Down on Me...or I'll Toast You in Hell

Тема Re: Хрупкави кисели краставички?нови [re: Dragoness]  
Автор тpънчeтo (..)
Публикувано19.08.12 15:06



лелеее, никой не ти е писал толкова време:)

аз ги правя в буркан сурови - с оцет до наръбената част, с.л.захар, ч.л.захар, лук и зърна черен пипер и варя най-много 3 мин. - колкото да си смени цвета и да се запечати буркана, затова предполагам, че не те интересува.
харесват си ми

туршии и кисели краставички без варене изобщо не умея. и не правя.



Тема Re: Хрупкави кисели краставички?нови [re: Dragoness]  
Автор PipilotaV. ( 0-)
Публикувано19.08.12 15:22



За да останат хрупкави, най- сигурният метод е консервиране без варене, но с прибавка на аспирин, което не знам доколко е здравословно.

Не че съм голяма специалистка, де, но това ми е известно по въпроса.




Редактирано от PipilotaV. на 19.08.12 15:23.



Тема Re: Хрупкави кисели краставички?нови [re: Dragoness]  
Автор Dragoness (много огнена)
Публикувано19.08.12 23:28



вс ме интересува ...... като казвам превъртам - е то4но това, нека има моля ви да се намирам на работа



See no Evil, Hear no Evil, Lay no Evil Down on Me...or I'll Toast You in Hell

Тема Re: Хрупкави кисели краставички?нови [re: Dragoness]  
Автор Kaлoмaин (гозгунджия)
Публикувано20.08.12 18:11



Ние прави едни хрупкави, но не са точно кисели, а като суровата туршия. И рецептата е горе-долу същата - пълнят се бурканите с краставички и се заливат със саламурата. И най-отгоре се слага смокинов лист - от него и туршията и краставичките стават хрупкави.



Тема Re: Хрупкави кисели краставички?нови [re: Kaлoмaин]  
Автор ket1234 (много добър чов)
Публикувано21.08.12 15:39



Саламура - на 1 литър вода 2 с.л.сол. Завира и се заливат краставичките наредени в буркани с резени корен от хрян и скилидки чесън /5-6 търкалета тънко нарязан корен на дъното на буркана и 2-3 най-отгоре, и чесън на вкус/.
Затваряме бурканите веднага докато е гореща саламурата.
След 3 дни почват да помътняват и след това се избистрят.
Мноооого хрупкави и много трайни. Докато не се отвори бурканът не се образува отгоре така наречената кърпа.

Аз слагам такива краставички сигурно вече 20 години.
Напоследък ги слагам даже в буркани от 1,7 литра.
От моите приятели, който ги е пробвал веднъж не се отказва от тях. На вкус са КИСЕЛИ краставици, но не безумно солени като купешките от бидоните.
По същият начин слагам и люти чушки.



Тема Re: Хрупкави кисели краставички?нови [re: ket1234]  
Автор Kaлoмaин (гозгунджия)
Публикувано21.08.12 16:11



А бе и ние си им викаме кисели, обаче под този израз повечето хора си представят маринованите с оцет, черен пипер и копър. Затова не бях сигурна какво точно търси човекът, който е поставил темата.

Иначе и ние много ги ядем. И точно си го описала - първо помътняват, а като се избистрят са готови.



Тема Re: Хрупкави кисели краставички?нови [re: ket1234]  
Автор Dragoness (много огнена)
Публикувано21.08.12 23:05



Ясно, горе6та саламура в/у наредените краставички в буркана!.....
Бързо затваряне на капа4ката ...... ама после как обръща ли се надолу, как се запе4атва?
Мисля, 4е това е моята рецепта ...... и след колко време може да се пробва?
Мерси много :)

See no Evil, Hear no Evil, Lay no Evil Down on Me...or I'll Toast You in Hell


Тема Re: Хрупкави кисели краставички?нови [re: Dragoness]  
Автор Linchpin (откровен)
Публикувано22.08.12 00:09



Преди да ги мариноваш ги накисваш поне за 2 часа в студена вода. Аз ползвам готов фикс за марината на Dr.Oetker (от сладко- киселият, понеже има и лют). На пакетчето има упътване за приготвяне на маринатата (добавя се захар и оцет). Добре е веднъж да пробваш според описанието и след това да си ги нагаждаш по твой вкус. Аз например предпочитам с по- малко захар и повече оцет. След като заври маринатата - наливаш я вряла в буркана, веднага затваряш капачката и го обръщаш. През цялото време маринатата седи на котлона и ври, не трябва да изстива. Един път при мен нещо не стана както трябва- няколко дни след като ги затворих маринатата побеля, и настана "бомбаж" (капаците се издуха), последва прибиране в хладилника и бързо изяждане. Преполагам, че съм попаднал на кофти оцет. Успех.



Тема Re: Хрупкави кисели краставички?нови [re: Linchpin]  
Автор Dragoness (много огнена)
Публикувано22.08.12 01:48



аз питах KET .....tazi рецепта ре6их да пробвам ..... ама и без това правя само по 1 буркан на рецепта - все някоя ще пасне

,
Мерсаж

See no Evil, Hear no Evil, Lay no Evil Down on Me...or I'll Toast You in Hell

Тема Re: Хрупкави кисели краставички?нови [re: Dragoness]  
Автор ket1234 (много добър чов)
Публикувано22.08.12 15:37



Не се обръщат надолу. Просто си затваряш буркана с капачка на винт, а ако е обикновена Омния трябва да вадиш машинката за затваряне на бурканите


Можеш да ги направиш и сега, но ги прибери някъде на хладно - в килер, в мазе, защото е се задават горещини.
Аз лично ги правя през септември и ги държа на балкона, но сега ще втасат много по-бързо и след 10-тина дни ще можеш да ги пробваш
Ако са на пряка слънчева светлина си губят цвета - някак си се обезцветяват.



Тема Re: Хрупкави кисели краставички?нови [re: ket1234]  
Автор Dragoness (много огнена)
Публикувано22.08.12 23:53



Много ти благодаря .....ще пробвам с един буркан и бам в хладилника ..... след 10 - 15 според зависи кога ги направя ще се обадя да кажа каква е моята присъда

, наистина много се надявам на тази рецепта и съм благодарна

See no Evil, Hear no Evil, Lay no Evil Down on Me...or I'll Toast You in Hell

Тема Re: Хрупкави кисели краставички?нови [re: Linchpin]  
Автор Silverado (HIмана)
Публикувано23.08.12 10:47



на Dr.Oetker в маринатата за краставички добави смело една супена лъжица сол.
В упътването не го пише, но краставичките просто си обичат повечко сол.





Тема Re: Хрупкави кисели краставички?нови [re: ket1234]  
Автор Dragoness (много огнена)
Публикувано25.08.12 01:29



Днес затворих един буркан ...... марината само вода и сол ..... добавих 2 кръг4ета лук, копър, 4ерен пипер на зърна и бахар ...... ооооо и дафинов лист.....
на тъмно и студено е в хладилника .......след 10-ина дни 6те кажа .....

П.С. Редих хоризонтално този път



See no Evil, Hear no Evil, Lay no Evil Down on Me...or I'll Toast You in Hell

Тема Re: Хрупкави кисели краставички?нови [re: Dragoness]  
Автор ket1234 (много добър чов)
Публикувано25.08.12 02:09



Целта на мероприятието е хрянът и не в хладилника веднага.
Не гарантирам качество без хрян и прибиране в хладилника.


Та нали трябва да втасат, за да станат кисели. Не зная в хладилника какво ще се получи - в най-добрия случай леко осолени от водата пресни краставици.
Иначе правя едни в бързи слънчеви еврейски краставички по рецептата на Раймонд Вагенщайн, които се слагат през лятото и се консумират след 5-7 дни.
Не са трайни като тези, които предложих по-рано. Тези втасват и се консумират. Страхотно вкусни са.

1 кг корнишони /може и по-големи/
6-7 ч.л. морска сол
6-7 скилидки чесън
2-3 люти чушлета
2 ч.л. захар
4 с.л. оцет
2 литра вода

Всичко се кипва и с изстиналата саламура се заливат краставичките докато ги покрие обилно. Буркана се оставя на слънце за около 3 дни и след това се прибира на тъмно и хладно /обикновено в няколко малки буркана със саламурата в хладилника/

Е, шашната съм /меко казано/ от избора на дафинов лист за краставички, но всеки си има вкус. След като си решила, че с дафинов лист ще ти е вкусно, грешка няма
Да докладваш какво си направила



Тема Re: Хрупкави кисели краставички?нови [re: ket1234]  
Автор Dragoness (много огнена)
Публикувано27.08.12 07:39



Да, задължително ще се обадя ..... а хрян има ли в хипермаркетите, че аз не видях, освен настърган на паста.

See no Evil, Hear no Evil, Lay no Evil Down on Me...or I'll Toast You in Hell


Тема Re: Хрупкави кисели краставички?нови [re: ket1234]  
Автор Dragoness (много огнена)
Публикувано05.10.12 23:25



супер са не ми трябва др рецепта ..... но може и малко оцет ! Благодарско

See no Evil, Hear no Evil, Lay no Evil Down on Me...or I'll Toast You in Hell


Тема Re: Хрупкави кисели краставички?нови [re: Dragoness]  
Автор Dragoness (много огнена)
Публикувано05.10.12 23:27



Рецептата е СУПЕР! Важи!

See no Evil, Hear no Evil, Lay no Evil Down on Me...or I'll Toast You in Hell


Тема Re: Хрупкави кисели краставички?нови [re: Dragoness]  
Автор Dragoness (много огнена)
Публикувано05.10.12 23:35



то си стана само със саламурата .... беше ми мн солено и му шибнах оцет на отвореният буркан и стана СУПЕР

See no Evil, Hear no Evil, Lay no Evil Down on Me...or I'll Toast You in Hell


Тема Re: Хрупкави кисели краставички?нови [re: Dragoness]  
Автор bobiO8 ()
Публикувано06.10.12 08:54





Да станеш човек е изкуство.

Тема Re: Хрупкави кисели краставички?нови [re: Dragoness]  
Автор Marina2211 (непознат )
Публикувано24.10.12 21:59



Аз лично наблагам на аспирина и ми стават доста хрупкави :)
____________________





Тема Re: Хрупкави кисели краставички?нови [re: Marina2211]  
Автор emi1947 (непознат)
Публикувано09.11.12 09:04



Кисели краставички

Аз ги правя с аспирин и не ги варя.
В буркана сипвам оцет до резката 1 равна супена лъжица сол, 1 чаена лъжичка захар,нареждам краставичките и тогава слагам зърна черен пипер7-8 броя и 2-3 бахара, червеният лук на полумесеци, копъра,три аспирина,водата и затварям и ги държа една седмица в стаята,като разклащам и обръщам буркана,един ден ги захлупвам на капачките,а на другият ден -обратно и после ги свалям в мазата.



Тема Re: Хрупкави кисели краставички?нови [re: Dragoness]  
Автор Dragoness (много огнена)
Публикувано02.10.13 21:53



Здравейте отново :) ..... искам да кажа само, че оставих една единствена краставичка за контрол на качеството ;) .... още си е все така хрупкава и вкусна както нейните братчета и сестричета миналата година ....
Това е железна рецепта и още веднуж - мерси Кат - твоята беше главната рецепта по която се водих. Идеите на всички останали ми помогнаха да направя перфектните кисели краставички.
Благодаря, наистина на ВСИЧКИ, които допринесоха в тази тема,

See no Evil, Hear no Evil, Lay no Evil Down on Me...or I'll Toast You in Hell

Редактирано от Dragoness на 02.10.13 22:08.



Тема Re: Хрупкави кисели краставички?нови [re: Dragoness]  
Автор ket1234 (много добър чов)
Публикувано09.10.13 14:16



Радвам се, че са ти харесали.


Безотказна е тази рецепта.



Тема Re: Хрупкави кисели краставички?нови [re: Dragoness]  
Автор bobiO8 ()
Публикувано09.10.13 16:19





Да станеш човек е изкуство.

Тема Re: Хрупкави кисели краставички?нови [re: Dragoness]  
Автор Чудеси (познат)
Публикувано10.10.13 13:24



А някой пробвал ли е рецептата на краставички с горчица.Аз правих такива миналата година и бях много доволна, но съм забравила освен горчицата какво още се добавя?





Тема Re: Хрупкави кисели краставички?нови [re: Чудеси]  
Автор XlNG (късмет)
Публикувано10.10.13 14:19



Краставици



Тема Re: Хрупкави кисели краставички?нови [re: Чудеси]  
Автор bobiO8 ()
Публикувано10.10.13 14:53



Ето виж този линк, може да си спомниш по коя рецепта си ги правила.




Да станеш човек е изкуство.

Тема Re: Хрупкави кисели краставички?нови [re: bobiO8]  
Автор Чудеси (познат)
Публикувано10.10.13 15:09



Най-много се доближава до първия линк рецептата, но имам чувството, че имаше и оцет, и захар.Без чесън и копър, с черен пипер и лук.Едно бурканче малко "Олинеза" на 3л.буркан.



Тема Re: Хрупкави кисели краставички?нови [re: XlNG]  
Автор Чудеси (познат)
Публикувано10.10.13 15:34







Тема Re: Хрупкави кисели краставички?нови [re: bobiO8]  
Автор Чудеси (познат)
Публикувано10.10.13 15:50



Намерих я и то в по-сериозен вариант в един от линковете.



Стават чудесни - солено-киселки и газирани.И лесни...



Тема Re: Хрупкави кисели краставички?нови [re: Чудеси]  
Автор CVETETO31O1 (=1 jena)
Публикувано13.11.13 02:19



Така и не разбрах това количество от 100 г горчица за какъв обем съд се отнася, колко приблизително е водата и краставичките. ??? Водата гореща или студена ???Доста е схематична рецептата, макар че вероятно е вкусно.

Редактирано от CVETETO31O1 на 13.11.13 02:20.



Тема Re: Хрупкави кисели краставички?нови [re: CVETETO31O1]  
Автор tyrsiistina-110372 (познат)
Публикувано13.11.13 17:25



Моята рецепта е за 3л.буркан - 1горчица "Олинеза".Водата си е студена и се допълва буркана.




Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2020 Dir.bg Всички права запазени.