Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 11:57 05.03.21 
Взаимопомощ
   >> Счетоводство
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Хайде станете одитори де!  
АвторГeoprи (Нерегистриран)
Публикувано11.06.04 13:18Запознах се накратко с публикуваната информация относно изпитите за придобиване на правоспособност на дипломиран експерт-счетоводител. За съжаление, трябва да се съглася, че неколкократно дочуваните от мен становища, че ИДЕС провежда политика на “затворени врати” и намаляване на броя на регистрираните одитори, имат своето основание. Намирам това за ощетяващо професионалните интереси на счетоводителите в България.
По подробно бих искал да се спра на няколко въпроса по правилата за провеждане на изпитите и дам един конкретен пример.

Правила за провеждане на изпитите за придобиване на правоспособност на д.е.с.
Това не са просто правила за провеждане на изпитите, каквито е нормално ИДЕС да утвърди. Това на практика са правила за придобиване на правоспособност на д.е.с., което е приоритет на Закона за независимия финансов одит.

В Правилата са включени изисквания, които ограничават правата на кандидатите за правоспособност да я добият и нямат нищо общо с провеждането на изпитите:
- “Изпитите се полагат по реда, посочен в предходната точка. Всеки следващ изпит се полага след успешно полагане на предходния.” – ИДЕС въвежда ред в полагането на изпитите като така ограничава правата на кандидатите да се явяват на тях. Законът е предвидилсамо едно предварително условие за явяване на изпит – виж чл.18, ал.2 ЗНФО.
- “Положилите успешно част от изпитите могат да придобият правоспособност в рамките на следващите 3 последователни години, считано от сесията, на която е взет първият изпит.” – ИДЕС не следва да решава кога кандидатите могат да придобият правоспособност като д.е.с. Това решава изчерпателно ЗНФО в своята глава IV. Когато са предоставени специални правомощия на ИДЕС, това е изрично споменато (виж чл.17 ЗНФО: “ИДЕС определя …”).

В Правилата отсъства ред за осигуряване на отговорност на участниците в изпитите, с изключение на кандидатите, които заплащат такса за явяването си:
- Не е ясно каква и по какъв ред е отговорността за неспазване на декларацията за неразпространение на изготвените казуси, задачи и тестове. Впрочем подписваната декларация не включва неразпространение на решенията.
- Не е определено каква е отговорността на изготвящите вариантите за изпита относно техните задължения в комбинирането на казусите, задачите и тестовете.
- Не се споменава нищо за проверка на решенията на казусите при комбинирането им във варианти.
- Не се регламентирани правила за възможен конфликт на интереси.

Не е добре регламентирано съдържанието и провеждането на изпитите:
- В какво се състоят писмените изпити – споменати са казуси, задачи и тестове, но не става ясно дали те са задължителни елементи на изпита.
- Не е изяснен състава на изпитните комисии. Не е ясно квесторите част от тях ли са или са технически лица, кой ги определя и т.н.
- В помещенията, в които се провеждат изпитите, се допускат да присъстват “контролиращите органи”. Изразът е неясен, възможни са няколко тълкувания.
- Прави впечатление нищожното внимание отделено на правилата за провеждане на устния изпит. Липсва регламентация на: достъп до помещенията, организирането на последователно изпитване на кандидатите, формулиране и брой на темите, правила за задаване на уточняващи въпроси, възможните причини за задаване на въпроси извън темата, недопускане на конфликт на интереси (например, обвързаност на кандидат и член на изпитната комисия) и т.н.
- Не е изяснена разликата между изпитна и проверяваща комисия, ако има такава.
- Не са регламентирани правилата за определяне на проверителите.
- Не е ясно кой определя максималния брой точки на всяка задачи и дали има методически указания за оценяване на частичните решения.
- Не е ясно дали проверителите дължат писмена обосновка за оценката.
- Начинът на обявяване на резултатите от изпита не е изяснен. Същото – за дните за разглеждане от кандидата на писмената му работа.
- Не е ясно при преглеждането на писмените си работи дали кандидатите имат достъп до поставените им оценки и обосновката за тях.
Това са бележките ми по регламентирането на организацията на изпитите. Не мога да не очаквам подобно нехайство да цари при провеждането на самите изпити.

Взимам повод от това да Ви представя още първия “казус”, който ми попадна (виж казус 1 от изпитната сесия за 2003г.):

Нарушен е обхвата на изпита
Авторът на казуса изисква “да се има предвид изискванията на данъчното законодателство” без да се съобрази, че става въпрос за изпит по счетоводство. Този изпит обхваща познанията по осчетоводяване на данъците, а не по прилагане на данъчните закони. Такъв изпит също е предвиден в програмата.
Моля забележете, че други автори на казуси са се съобразили с това като изрично описват приложимите данъчни правила.

В текста са допуснати непълноти
Изискано е “да се съставят счетоводните записвания по повод на апортната вноска” [на машина], а от решението става ясно, че трябва да се посочат и записванията по повод на пускането й в експлоатация.
Пускането в експлоатация, макар описано в текста на казуса, не може да се бърка с (и може да произтече години след) апортирането й. Ето как кандидатите са подведени.

В текста са допуснати множество неясноти
Описано е, че съдружниците приели оценката на машината от вещите лица и решили тя да бъде записана в баланса на дружеството за 130 000 лв. Решението за стойността на апорта, която приемат съдружниците, се дава в дружествения договор (виж чл.72, ал.1 ТЗ). Т.е. то предхожда оценката на вещите лица.

В казуса се говори за “подмяна на резервни части” за “въвеждане на машината в експлоатация”. Това е непознаване на езика и машините. Машините нямат резервни части, те имат машинни части. Има и резервни части за машините, които също се наричат и резервни машинни части.
Резервните части не се подменят в машината (какво казахме в машината няма резервни части), а се влагат в нея. Подменят се машинните части с резервни такива.
Има обаче един случай на подмяна на резервни части: това е при обновяване на запаса от резервни части.
Разликата в счетоводните записвания (респективно решения на казуса) е очевидна. Грешно описаното действие е ремонт, другото е замяна на материален запас.

Иска се начисление на амортизациите на машината за първата и втората година. Никъде не се изяснява дали първата година е пълна календарна.

Не се прави разлика между “съгласно данъчна фактура са платени Х лв.” (използвания в казуса израз) и “изплатена е данъчна фактура на стойност от Х лв.” Първият израз би могъл да се отнася до частично плащане. Не е изяснено дали сумите включват ДДС.

В текста е записано “всички лица са регистрирани по ЗДДС” без да е съобразено, че:
- едното лице е новоучредено;
- “У” АД издава опростена фактура за ремонт.

Решението на казуса е спорно
Ще си позволя да не коментирам подробно. Компетентността не ми позволя. Но намирам за много опасно при писмен изпит, когато кандидатите нямат възможност за доуточняване на условието на задачата или решението си, да се предлагат спорни решения.
Като това стойността на една инвестиция да се определя не по справедлива цена (дадена от вещи лица, приета от съд и съдружници), не по историческата стойност на апортирания актив, а по някаква стойност определена от ръководството на придобиващото дружество.

Кратък поглед върху другите казуси ме кара да мисля, че и те създават същите или подобни проблеми.

Нека бъда ясен: не претендирам, че съм прав за всичко. Но става въпрос за множество и значими недостатъци, които са обект на дейността на висококвалифицирани хора. С ясна властова позиция спрямо други и със сериозни права дадени от закона.
Немарливостта или – да го кажем директно – създаването на впечатление за злоупотреба с тези права е сериозна причина за изграждане на система за обществен контрол. Или обществено наблюдение, както деликатно предлагат представителите на Световната банка.

Позволявам си да отправя директно горните забележки, защото не се явявам страна по личностни или институционални спорове между хората със счетоводно образование, които са добре известни. Мисля, че позицията ми – дали говорейки за МФ, счетоводителите или одиторите (а всеки от споменатите е бил обект на моите критики) – е била принципна и е изхождала от искреното ми разбиране на обществения интерес.

(текстът е писан отдавна. надявам се да се постнат лични впечатления от последната изпитна сесия.)Тема Re: Хайде станете одитори де!нови [re: Гeoprи]  
Авторneli_g (Нерегистриран)
Публикувано11.06.04 14:43A ti znaes li kakvo iskat ot edna jena- za da stane oditor? nE E PRIQTNO VSEKI DA TE LASHKA! I STAVAS FINANSOVO OBVARZAN I ZAVISIM S MAFI=TA.Тема Re: Хайде станете одитори де!нови [re: Гeoprи]  
Автор katia_K (BlondAmbition)
Публикувано14.06.04 16:10Тук за съжаление, колкото и да не ми се иска ще трябва да се съглася с теб.
Хубаво е, че си си направил труда да опишеш проблема така подробно.
Все пак те (от ИДЕС) определят правилата на играта, така да се каже ... и на ПЪРВО място обслужват СОБСТВЕНИТЕ се интереси. Не държавните, не обществените... така че
го има момента: When you sing Penke – who is listening you?

Според мен и интригата между ИДЕС и ACCA не е за пренебрегване.
Но какво ще стане накрая ще - видим.Тема Re: Хайде станете одитори де!нови [re: katia_K]  
АвторГeoprи (Нерегистриран)
Публикувано14.06.04 16:56Не разбирам подобно дистанциране. Защо БГ счетоводителите са безгласни букви?

Нарушен е законът.
Нарушени са интересите на доста счетоводители.

Няма реакция.

А после сме много обидчиви!

Не казвам, че тази тема трябва да е приоритет на организациите на счетоводителите. Казвам, че трябва да се обсъжда. Да се използва.

Ето идват други важни събития - сертифицирането на главните счетоводители е хубав пример. Там ИДЕС има значение. Искането за едно нещо може да се съчетае с отстъпка в друго.
Ама какво да се отстъпи като няма позиция?

Хубаво казваш АССА - вземете пример от тях. Няма да сбъркате. Хора с опит.Тема Re: Хайде станете одитори де!нови [re: Гeoprи]  
Автор katia_K (BlondAmbition)
Публикувано14.06.04 18:07Хайде сега не разваляй постинга си с определения...Обидчиви сме били.
То човек да не те похвали теб начиии:))

Прав си, че трябва да защитаваме интересите на счетоводителите.
Имай предвид обаче, че повечето счетоводители нямат амбициите да станат дипломирани експерт-счетоводители. Може би затова не се обсъжда толкова много темата, колкото ти се иска :-)
Но ето ти например даде началото може би.

Понеже ти си човек с опит те питам как предлагаш това да се използва, като за начало.

Thank you.Тема Re: Хайде станете одитори де!нови [re: Гeoprи]  
Авторayyyy (Нерегистриран)
Публикувано14.06.04 22:13Леле мале изправими се косата , това ли ма чака?Тема Re: Хайде станете одитори де!нови [re: katia_K]  
АвторГeoprи (Нерегистриран)
Публикувано15.06.04 08:32Как да се ползва ... само политически.

Политиката - и така е във всяка демократична страна (демократична да не се бърка с ефективно действаща) - се занимава с регулирането на различните обществени интереси. Тя използва извънморални, но не задължително мръсни средства.

В областта на счетоводството има групи с различни интереси: одитори, счетоводители (общо и подгрупа на желаещите да станат одитори), държавна администрация, стопански ръководители и - както правилно вметна - международни фактори.

Всеки трябва да си формулира интереса. Май в случая най-наясно със себе си са одиторите и АССА. Неслучайно отдавна са организирани и имат последователност в целите (за разлика от държавната администрация).

Какъв е интереса на счетоводителите?
Въздържам се да решавам вместо тях. Несъмнено обаче откритият достъп до одиторската професия е важен за част от тях (непряко той е важен за всички одитирани). Т.е. целта, която трябва да се постигне може да се формулира в познатите термини на "вярно и честно оценяване на кандидатите за одитори и тяхното неутрално третиране при изпитите".

Какви могат да са действията за постигането на такава цел?
Въздействието върху действията на ИДЕС може да става поне по 3 линии:
- Вътрешно. Голяма част от ръководството на ИДЕС не се страхува от отварянето на професията. То си има позиции.
Може ли то да се "подведе" срещу интереса на масата? Може да се опита.
- По държавна линия. Нарушен е законът. За мен това беше шокиращо.
Да, има слабости в организацията, но има незаконни регламентации.
Има си ВАС, МФ, Национален съвет по счетоводство - и повярвай ми те не страдат от сантиментална обвързаност с одиторите (но има други връзки между тях).
- Пропаганда. Общественото мнение има значение, дори в нашата страна. Погледни само колко публикации по доклада на Световната банка и някои български междусчетоводни караници.

Тези неща действат.

По-важното е: да се гледа докъде се стига и не се забравя целта.
Целта не е "скарване" с ИДЕС. Нито спешно решение.

Потенциалният натиск може "да се продаде" (отложи) срещу помощ в друга насока (сертифицирането на счетоводителите, например). В това няма нищо лошо - светът се движи от компромиси.

Сега се сещам за Чърчил, който казал ...
Но много се разбърборих! Някой друг път за Чърчил :-)Тема Re: Хайде станете одитори де!нови [re: ayyyy]  
АвторГeoprи (Нерегистриран)
Публикувано15.06.04 08:32Щях да напиша, че не боли, но има и други мнения :-)Тема Re: Хайде станете одитори де!нови [re: Гeoprи]  
Автор PrNedev (razzle-dazzle)
Публикувано15.06.04 17:09Знаеш ли, досега все съм се заглеждал в боричканията на вече станалите и да кажем одиторите от Прайсуотърсхаус. Признавам си на последните много често ме хваща яд, просто защото пращат при малките предприятия неподготвени хора. Както и да е. А на твоя въпрос. Какво ще кажеш да се придобие този лиценз в някоя друга държава, както в момента практиката е във Великобритания. Аз лично определено се замислям за Русия... и то ще е докато не ограничат и това нещо, не че няма някои приравнителни изпитчета в последствие, за да се работи в милата ни татковина... Както и да е. Вратички винаги се измислят и изглежда счетоводителите тук са майстори на тази темаТема Re: Хайде станете одитори де!нови [re: Гeoprи]  
АвторИвo (Нерегистриран)
Публикувано16.06.04 18:51Мнението ми напълно съвпада с вашето. Истината е, че ИДЕС провежда политика на “затворени врати” на първо място поради СОБСТВЕНИТЕ си интереси, които са в противоречие с държавните и обществените. И тази политика не я провеждат само чрез самите изпити и правилата за провеждането им, това е само част тя е много по-широка.
С две думи казано - това си е един вид мафия. Та предполагам знаеш какво е мафия, как вони и как да се прочисти.Тема Re: Хайде станете одитори де!нови [re: Гeoprи]  
Автори aз cъм нaquot; ayyyyquot; (Нерегистриран)
Публикувано16.06.04 21:27Днес разговарях с мой приятел професор / икономика / отностно изпитите за експерт отговора който получих цитирам" ..... никакъв проблем казусите по изпитите ще ти ги намеря , но както и да ги решиш без 10 000-15000 $ просто забрави , други протекции не минават ! Въпросът не е колко знаеш а колко плащаш !
След този отговор ОНЕМЯХ .......... а след прочетеното тук.... " абе на тея нямали кой 15 000 пръчки бой да им хвърли , че пък може и да поумнеят"Тема Re: Хайде станете одитори де!нови [re: и aз cъм нaquot; ayy]  
АвторГeoprи (Нерегистриран)
Публикувано17.06.04 00:20И аз онемявам, че от разни страни се говорят подобни неща.
Настръхвам дори, ако само част е истина.

Нямам пряк контакт, не съм заинтересовано лице и не знам каква е цялата истина. Написал съм само каквото мога да прочета със собствените си очи.

Но се надявам и други да споделят мнението.

Дори да не са истина подобни приказки показват реномето, което имат одиторите и ИДЕС.
После да не се тюхкат, че искаме да се одитират само предприятията с оборот над 14 млн.лв.Тема Re: Хайде станете одитори де!нови [re: PrNedev]  
АвторГeoprи (Нерегистриран)
Публикувано17.06.04 00:22Не са изпитчета, изпити са си на общо основание.

Нали затова АССА се тръшка така.Тема Re: Хайде станете одитори де!нови [re: Гeoprи]  
Авторeli (Нерегистриран)
Публикувано17.06.04 08:50А чухте ли, че наистина отвъка са ни поискали подобно нещо, което ще остави без доходна работа много хора от тази гилдия? Но много хитро обмислят да се направи промяна в ЗС, според която съставители на ГФО могат да бъдат само дипломираните експерт-счетоводители. Това последното е напълно сериозно. Как ви се стува това безумие?Тема Re: Хайде станете одитори де!нови [re: eli]  
Автор Evgeni ()
Публикувано17.06.04 10:43Пълен абсурд!!!
Одиторите ще ги съставят и после ще ги одитират!!!
Това ако е истина, аз се отказвам от тая професияТема Re: Хайде станете одитори де!нови [re: Evgeni]  
Авторeli (Нерегистриран)
Публикувано17.06.04 10:46Не те няма да ги одитират, защото това изискване ще отпадне за по-голямата част от фирмите. Одиторите няма и да ги съставят, както се досещате, а само ще се подписват на съставители срещу съответното възнаграждение, което струва ми се отново ще се равнява на 3-4 годишната заплата на този, който фактически ще свърши работата. А ние как сме ги съставяли тези отчети толкова години.... незнам. С това искат да кажат, че все едно нищо не сме правили.Тема Re: Хайде станете одитори де!нови [re: Evgeni]  
Автори зa cъм нa ayyy (Нерегистриран)
Публикувано17.06.04 11:11А бе какво им става на тези законодатели да не би целта им да е Нобелова награда за простотия да получат.

На един одитор колко ГФО му се падат , е.....ти лакомията ?Тема Re: Хайде станете одитори де!нови [re: eli]  
Автор katia_K (BlondAmbition)
Публикувано17.06.04 12:27не може да бъде!
а ний всички си ставаме оперативни счетоводители и тва е - така ли?

Вече съм на мнение, чe ИДЕС трябва доброволно да се разпусне.
Свестните одитори от там едва ли ще останат без работа и доходи.
А другите ми сори ... това се нарича естествен подбор.
В настоящото положение с изпитите, изисквания за стаж се създават условия за корупция... и то си има такава. Всички си го знаем.
Ама се писаха писма от кой ли не до къде ли не, защо ли тази информация не се спомена??
Студентите зачекваха, че не били подготвени добре.... счетоводителите незнам си кво си. А за одиторите нищо.
Че даже трябвало да се разшири обхвата на одитираните фирми прочетох там!!
Интересно защо например всяко АД трябва да бъде задължително одитирано?
Имат си и минимална тарифата хората от ИДЕС за одит на АД без дейност. Странно какво ще одитират в случая, като АД-то няма дейност.

Наистина трябва да вземем отношение, защото ще дойде момент, в който някакво подобно безумие ще се наложи от нашите държавници, продиктувано от интересите на група хора, които са решили, че не трябва да си изпускат кокала и тогава ние счетоводителите в България със сигурност ще сме в много лоша позиция!
Сега се говори за сертифициране на счетоводителите...
Не съм против. Но има голяма вероятност да изкривят идеята и някои просто здраво да си продават сертификати. Дано поне не са от ИДЕС. Те нека си продават техните си сертификати.Тема Много неща...нови [re: Гeoprи]  
АвторPoptoelv (Нерегистриран)
Публикувано17.06.04 20:42... са казани ама и много недоизказани.
А за това одиторите да правят ГФО - НЯМА ТАКОВА НЕЩО !!!
А за сертифицирането - мисля че от вчера вече можете да спите спокойно !!!

Подробности като се видим.

ПоптолевТема Re: Много неща...нови [re: Poptoelv]  
Авторeli (Нерегистриран)
Публикувано18.06.04 08:40А за тези, с които няма да се видите, може ли малко подробности от първа ръка?Тема Re: Хайде станете одитори де!нови [re: Гeoprи]  
Автор katja2OO (непознат)
Публикувано18.06.04 11:26Колеги, на тези искат да вземат изпитите, искам да им кажа да не слушат подобни изказвания и да не се обезсърчават. Преди няколко години когато се явявах на изпитите за одитори чух абсолютно същите предупреждения, че е безсмислено, защото ИДЕС прилагало политика на затворени врати или че се влизало с подкупи. Развам се че не им повярвах и не се отказах. Изпитите наистина не са много леки, но ние счетоводителите и без това непрекъснато четем разни изменения. За всеки изпит имайте предвид, че ще ви трябва най-малко по месец за подготовка за него. Освен стандартите и съответния учебник си вземете карта за библиотека и проследете всичките счетоводни и подобни списания поне за 2 години назад. Тези, които те изпитват обикновено пишат в тези списания и за да изкараш трябва да знаеш малко повече от това, което пише в учебника.
Номерът е да гледаш на подготовката за изпит като на работа.
Освен това е добре преди всеки изпит да се посети курса по предмета, организиран от ИДЕС-често той се води от лектори, които после те изпитват. Всеки курс струва около 300 лв и не излиза много евтино, но искайте от службата ви ги признаят. Освен това дори човек да не е съвсем готов, в изпитите винаги има и голям процент шанс.
Затова на колегите, които ще се явяват пожелавам много смелост.
Успех!
КатяТема Re: Хайде станете одитори де!нови [re: katja2OO]  
АвторГeoprи (Нерегистриран)
Публикувано18.06.04 15:33Как ще коментираш "качеството" на обсъдената от мен задача?

Не е ли чиста проба случайност решаването й в този вид?Тема Re: Хайде станете одитори де!нови [re: Гeoprи]  
Автор Идиoтчe ()
Публикувано18.06.04 18:28Този път и аз съм съгласна. Преди години бях бясна като разглеждах изискванията за стаж като помощник-одитор, за да можеш да се явяваш на изпити. По-добър начин одиторските фирми да си осигурят квалифициран труд на безценица просто няма. Тогава реших, че няма да правя опити да ставам експерт-счетоводител, защото да работиш три години за без пари не е работа, а робство. Не знам обаче дали в България има счетоводна организация, която ще се заеме сериозно с тези неща, без да изпадат в междуличностни битки. Ако знаеш такава, дай информация.
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2021 Dir.bg Всички права запазени.